
Zzp’ers inhuren: dit verandert er in 2025
De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers flink gegroeid, vooral in praktische sectoren zoals veehouderij, logistiek, productie en glastuinbouw. Als opdrachtgever biedt het inhuren van zzp’ers natuurlijk veel voordelen: je kunt flexibel inspelen op de behoeften van je bedrijf en alleen betalen voor de gewerkte uren.
Maar let ook goed op de veranderingen die eraan komen: vanaf 1 januari 2025 wordt strenger gecontroleerd en gehandhaafd op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Met deze veranderingen kun jij al opdrachtgever met serieuze financiële risico’s te maken krijgen.
Wat verandert er voor jou als opdrachtgever?
Vanaf 1 januari 2025 vervalt het handhavingsmoratorium en wordt er strenger gecontroleerd en gehandhaafd op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Dit betekent dat als jij zzp’ers inhuurt voor werk dat eigenlijk hoort te vallen onder een arbeidscontract, je het risico loopt op boetes en naheffingen. Deze controles zijn bedoeld om te voorkomen dat zelfstandigen eigenlijk functioneren als werknemers, zonder dat de juiste rechten en plichten van een arbeidscontract worden toegepast. Hier zitten een hoop criteria aan vast, maar denk hierbij aan situaties waarin een zzp’er onder gezag werkt, vaste werktijden volgt of geen vrijheid heeft in hoe hij of zij het werk uitvoert.
Voor opdrachtgevers is het van groot belang om na te gaan of de zzp’ers die zij inhuren, ook echt voldoen aan de eisen van zelfstandigheid. Als blijkt dat jullie samenwerking kenmerken vertoont van een loondienstverband, word je als werkgever gezien in plaats van opdrachtgever[GK3] . Dit kan leiden tot forse financiële consequenties, zoals naheffingen van loonheffingen en mogelijke boetes. Daarbij wordt het uitbetaalde bedrag gezien als nettoloon. Dit bedrag wordt gebruteerd en daarover betaal je ook nog eens een boete. Dit kan dus flink in de papieren lopen voor bedrijven. Bij deze controles kijken ze naar de afgelopen vijf jaar. Word je bijvoorbeeld in 2030 pas gecontroleerd, dan kan het zijn dat ze iets vinden uit 2025 en je alsnog aansprakelijk wordt gesteld.
Controleer jullie samenwerking: werk jij volgens de nieuwe regels?
Nu de regels strenger gehandhaafd worden, is het belangrijk om kritisch te kijken naar de huidige samenwerking met zzp’ers. Houd je je aan de voorwaarden van zelfstandigheid? Een goede manier om dit te toetsen is door te kijken naar de vrijheid die de zzp’er binnen je bedrijf heeft. Heeft hij of zij controle over de werktijden, bepaalt de zelfstandige hoe het werk wordt uitgevoerd en is er geen sprake van directe gezag? Of heeft de opdracht geen duidelijke einddatum, moet hij of zij op locatie werken en moet hij of zij verplicht bepaalde cursussen volgen? Zo zijn er nog veel meer indicaties die aanduiden dat het om schijnzelfstandigheid gaat. Indien je als opdrachtgever te veel invloed uitoefent op de manier van werken, kan dit gezien worden als een gezag relatie, wat niet past bij het zzp-schap.
Het is nu de tijd om te handelen en ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt wanneer de nieuwe handhaving wordt ingevoerd. Door vooraf te toetsen of jullie samenwerking voldoet aan de eisen, kun je boetes en juridische problemen voorkomen. Het inhuren van zzp’ers biedt veel voordelen, maar alleen als het op de juiste manier gebeurt.
Hoe blijf je veilig met de nieuwe regels?
Als opdrachtgever kun je een aantal stappen ondernemen om zeker te weten dat je zzp’er geen schijnzelfstandige is. Ten eerste is het belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen in een schriftelijk contract. Dit moet niet alleen de overeenkomst van opdracht bevatten, maar ook de wederzijdse verwachtingen en verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de zzp’er om op een zelfstandige manier te opereren. Denk hierbij aan het kiezen van eigen werktijden, de vrijheid om meerdere opdrachtgevers te hebben, het gebruiken van eigen materialen en de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe een opdracht wordt uitgevoerd. Als aanvulling hierop blijft ook een goedgekeurde overeenkomst van de belastingdienst van belang, maar dit is lang niet meer voldoende om je als opdrachtgever vrij te waren.
Evalueer de relatie tussen jouw bedrijf en de zzp’er regelmatig. Voldoet de samenwerking nog aan de voorwaarden van zelfstandigheid, of is er in de loop van de tijd een situatie ontstaan waarin de zzp’er te afhankelijk is geworden van jouw bedrijf? Deze vragen zijn essentieel om mogelijke risico’s in de toekomst te voorkomen. Als je merkt dat de grens tussen zelfstandigheid en een arbeidsrelatie vervaagt, kun je overwegen om de samenwerking te herzien of zelfs de zzp’er een contract in loondienst aan te bieden.
Neem actie vóór 2025
De aankomende veranderingen zullen een grote impact hebben op hoe bedrijven zelfstandigen kunnen inhuren. Voor opdrachtgevers is het van groot belang om nu al stappen te zetten om te voorkomen dat je straks met boetes of naheffingen te maken krijgt. Zorg ervoor dat je samenwerking met zzp’ers volledig transparant en eerlijk is, en dat de zelfstandige ook daadwerkelijk als zelfstandige kan opereren.
Heb je vragen over wat deze veranderingen voor jou betekenen? Wil je advies over het inhuren van zzp’ers? Of wil je jouw zzp’ers behouden zonder alle risico’s? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder om goed geïnformeerd het nieuwe jaar te beginnen.
Advies nodig?
Stan helpt je waar nodig, natuurlijk!
Vragen? Of op zoek naar meer informatie? Neem contact op met Stan en hij helpt je verder.
