
Zzp'er worden: veel vrijheid of toch een valkuil?
De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers flink gegroeid, vooral in praktische sectoren zoals veehouderij, logistiek, productie en glastuinbouw. Zelfstandig werken heeft voor veel mensen voordelen: je kunt je eigen werktijden bepalen, zelf je opdrachten kiezen en zelfs je specialisaties. Maar let ook goed op de veranderingen die eraan komen: vanaf 1 januari 2025 wordt strenger gecontroleerd en gehandhaafd op schijnzelfstandigheid onder zzp’ers. Met deze veranderingen kunnen zowel zzp’ers als opdrachtgever met serieuze risico’s te maken krijgen.
Wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2025 vervalt dus het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid. Dit houdt in dat bedrijven strenger gecontroleerd worden op het onterecht inhuren van zzp’ers voor werk dat eigenlijk onder een arbeidscontract valt. Een opdrachtgever die zzp’ers op deze manier inhuurt, kan zo een hoge boete en naheffing riskeren. Deze strengere controle moet voorkomen dat bedrijven zelfstandigen inschakelen om de kosten en verplichtingen van een arbeidscontract te vermijden. Hierdoor ontstaat namelijk een oneerlijke concurrentie met werknemers in loondienst.
Als zelfstandige ben je verantwoordelijk om aan te tonen dat je écht zzp’er bent. Maar wat betekent dat? Hier zitten een hoop eisen aan vast, maar een aantal belangrijke zijn dat je kunt laten zien dat je niet onder gezag van de opdrachtgever werkt, vrij bent om opdrachten naar eigen inzicht uit te voeren en dat je bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers hebt. Te afhankelijk zijn van één opdrachtgever, strikte werktijden en vaste regels wijzen namelijk op dat je eigenlijk geen zelfstandige bent. In die gevallen wordt de situatie gezien als schijnzelfstandigheid. Dit kan ingewikkeld zijn, vooral als je als zzp’er werkt in een branche zoals logistiek of productie, waar je vaak volgens strakke richtlijnen en werktijden moet werken.
Zekerheid in een veranderende markt
Hoewel het zzp-schap veel voordelen biedt, brengt het ook verantwoordelijkheden en onzekerheden met zich mee. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen, het afsluiten van diverse verzekeringen en het opbouwen van een buffer voor als je niet kunt werken of op vakantie bent. Daarnaast vraagt de administratie veel tijd en zorg, zeker omdat de regels voor zzp’ers steeds veranderen. Vanaf 2025 zullen veel bedrijven dus ook voorzichtiger worden met het inhuren van zzp’ers, omdat bedrijven niet het risico willen lopen op fikse boetes en naheffingen. Hierdoor kan de beschikbaarheid van werk voor zelfstandigen afnemen, wat extra onzekerheid oplevert.
Voor sommigen kan loondienst een veiligere keuze zijn. Het biedt een zekerheid die voor veel mensen aantrekkelijk is. Een werkgever regelt bijvoorbeeld een vast salaris, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte en vakantie. Logisch, toch? Bovendien zorgen werkgevers voor onkostenvergoedingen, zoals reiskosten, bepaalde cursussen en trainingen. Werk je in een praktische sector, zoals veehouderij, logistiek, productie of de glastuinbouw? Dan is de kans groot dat er ook zaken geregeld zijn zoals certificaten, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarbij komt dat je alle administratie en verzekeringen niet meer zelf hoeft te regelen.
Zelfstandigheid of zekerheid?
Met de aankomende veranderingen is het belangrijk om goed stil te staan bij de risico’s van het zzp-schap. Als zzp’er aan de slag gaan betekent veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid en onzekerheid, terwijl loondienst die zekerheid wel biedt. De keuze tussen flexibiliteit en zekerheid hangt af van jouw voorkeuren, maar het is belangrijk om goed voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan.
Heb je vragen over wat deze veranderingen financieel voor jou betekenen? Of wil je advies over de beste keuze voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder om goed geïnformeerd te kiezen.
Advies nodig?
Stan helpt je, natuurlijk!
Vragen? Of op zoek naar meer informatie? Neem contact op met Stan en hij helpt je verder!
