Blue Monday op de werkvloer
De meest sombere dag van het jaar
Blue Monday, de zogenaamde meest deprimerende dag van het jaar, wordt vaak gezien als hét moment waarop mensen zich neerslachtig voelen. Maar waar komt deze dag vandaan? De term werd in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij ontwikkelde een formule (overigens niet-wetenschappelijk), waarin hij factoren zoals slecht weer, mislukte goede voornemers, financiële zorgen en een laag motivatiepeil combineerde.
Hoewel de formule dus geen wetenschappelijke onderbouwing heeft, is het deze dag blijven hangen. Blue Mondat wordt wereldwijd besproken in de media, sociale netwerken en zelfs op de werkvloer. Maar is het écht een deprimerende dag, of speelt hier iets anders?
De psychologie achter Blue Monday
Psychologen stellen dat er meerdere redenen zijn waarom januari een uitdaging kan zijn. De feestdagen liggen achter ons, het weer is grauw en koud, en de dagen zijn kort. Veel mensen voelen de impact van minder daglicht en missen de gezellige december dagen die we net massaal hebben gevierd. Combineer dat met de druk om goede voornemens vol te houden – die vaak al stranden in januari – en je hebt het perfecte recept voor een dip in je humeur.
Het idee van Blue Monday kan bovendien een selffulfilling prophecy zijn. Zodra mensen horen dat het een sombere dag is, kan dat hun perceptie beïnvloeden. Toch biedt deze dag ook kansen. Door bewust stil te staan bij hoe je je voelt, kun je er juist een positieve draai aan geven.
Blue Monday en de arbeidsmarkt
Voor werkzoekenden kan Blue Monday een extra lastige dag zijn. Het zoeken naar een nieuwe baan brengt vaak al onzekerheden en uitdagingen met zich mee. Op een dag waarop alles nét even wat zwaarder voelt, kan dat extra doorwegen. Toch is januari juist een maand vol nieuwe mogelijkheden. Veel bedrijven stellen in deze periode hun nieuwe doelen voor het jaar, met bijbehorende vacatures om de teams te versterken. Voor individuen kan het een goed moment zijn om persoonlijke doelen te herzien. In plaats van gefrustreerd te raken door goede voornemens die mislukt zijn, kun je kiezen voor haalbare stappen. Reflecteer bijvoorbeeld op wat je écht wilt bereiken, zowel in je carrière als privéleven.
Blue Monday kan daarom juist een moment zijn om actie te ondernemen. Werkzoekenden kunnen bijvoorbeeld hun cv updaten, nieuwe vacatures bekijken of met recruiters in gesprek gaan.
Bij De Gouden Job zien we dat veel professionals rond deze tijd gaan nadenken over hun carrière. Zit je nog op de juiste plek? Wil je doorgroeien? Of juist een totaal andere richting inslaan? Dit is het moment om daarover na te denken. Blue Monday kan de katalysator zijn die je nodig hebt om stappen te zetten naar een baan die écht bij je past.
Een kans om vooruit te kijken
Blue Monday is wat je er zelf van maakt. Het is makkelijk om mee te gaan in de gedachte dat het een deprimerende dag is, maar je kunt het ook zien als een kans om te reflecteren en vooruit te kijken. Of je nu nadenkt over je huidige baan, op zoek bent naar iets nieuws of simpelweg een dip wilt ombuigen: bij De Gouden Job helpen we je graag verder!
Waarom wachten tot het voorjaar om stappen te zetten? Zie Blue Monday als jouw moment om te starten met een frisse blik op de toekomst!